ماینینگ, کارت گرافیک

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX؛ با وجود قدرت‌نمایی دستگاه‌های ای‌سیک (ASIC)، هنوز هم استخراج با کارت گرافیک از رونق نیافتاده است و عاشقان فناوری می‌توانند با چند کارت گرافیک، یک سیستم ماینینگ یا به اصطلاح ریگ (rig) جمع کنند و به استخراج آلت کوین‌ها (ارزهای دیجیتال غیر از بیت کوین) بپردازند.

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

اگر چه شاهد فعالیت قدرتمند دستگاه‌های ای‌سیک هستیم اما هنوز ارزهای دیجیتال زیادی وجود دارند که با دستگاه‌های ای‌سیک می‌جنگند و می‌توان امیدوار بود که سودآوری استخراج با کارت گرافیک به این زودی‌ها از بین نرود. البته کار ماینینگ مثل هر کار دیگری پر از وقایع غیرقابل پیش‌بینی است و نمی‌شود به طور قطعی گفت که در آینده هم این سودآوری وجود خواهد داشت.

می‌توان گفت که استخراج با کارت گرافیک حداقل تا سه یا چهار سال آینده (و حتی بیشتر) منسوخ نخواهد شد، اما سخت‌افزارهای استخراج یا میزان سوددهی آن‌ها ممکن است با ارائه الگوریتم‌های جدید، تغییر کنند.

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ با نسل جدید کارت گرافیک RX

ماینینگ، مهم‌ترین پایه امنیت شبکه اغلب بلاک چین‌ها است و هنوز هیچ راه‌حل مطمئنی جایگزین آن نشده است، اما هیچ بعید نیست که در آینده فناوری‌هایی در زمینهٔ تایید تراکنش‌ها و تولید واحدهای ارزی به کار گرفته شوند که استخراج به‌صورت فعلی را تا حد زیادی منسوخ کنند.

این فناوری‌ها هم می‌توانند نرم‌افزاری باشند و هم سخت‌افزاری. از نمونه‌های نرم افزاری می‌توان به اثبات سهام اشاره کرد که البته هنوز نتوانسته است به‌طور کامل جایگزین روش اثبات کار شود. در اثبات سهام برای تایید تراکنش‌ها و ایجاد بلاک‌های جدید نیاز به سخت افزارهای استخراج نیست و فقط کافیست که ارز دیجیتال خریداری شده و به شبکه اختصاص داده شود تا بتوان با تایید تراکنش‌ها کسب درآمد کرد.

از فناوری‌های سخت‌افزاری آینده هم، می‌توان کامپیوترهای کوانتومی را نام برد که ممکن است نحوه استخراج را به طور کلی عوض کنند. البته هنوز امکان تولید عمده آن‌ها وجود ندارد.

سودآوری ماینینگ با کارت گرافیک چقدر است؟

آنچه در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد اینست که در حال حاضر، استخراج بیت کوین به صورت اختصاصی و آلت‌کوین‌‌ها به صورت عمومی با استفاده از یک کارت گرافیک ممکن نیست و فقط به زیان مالی شما منجر خواهد شد. همانطور که ذکر شد برای استخراج بیت کوین از طریق کارت گرافیک می‌بایست از ریگ استفاده کنید. یک ریگ معمولی حداقل از 4 تا 6 کارت گرافیک قدرتمند تشکیل شده است. البته با توجه به افزایش سختی شبکه و صد البته افزایش تعداد ماینر‌های بیت کوین، تقریبا استفاده از ریگ برای استخراج پادشاه رمزارز‌ها منسوخ شده است و می‌توان گفت که استخراج بیت کوین از این طریق تقریبا هیچ عایدی خاصی برای شما نخواهد داشت. اما استخراج اتریوم و دیگر ارز‌های دیجیتال از طریق ریگ همچنان مورد توجه استخراج‌ کنندگان قرار دارد و این بدان معناست که مطلب گفته شده یک قاعده کلی محسوب نمی‌شود.

معایب استخراج بیت کوین با کارت گرافیک چیست؟

بدون شک استخراج بیت کوین با کارت گرافیک و حتی ریگ استخراج نیز مانند استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی خالی از عیب نیست. بد نیست با هم به مرور این معایب بپردازیم.

  • ناتوان در استخراج بیت کوین

اولین ایرادی که به این نوع استخراج می‌توان گرفت اینست که استخراج بیت کوین با کارت گرافیک در حال حاضر کاری بدون حاصل است. به عبارت دیگر کارت‌های گرافیک بیشتر برای استخراج اتریوم و دیگر آلت‌کوین‌ها کاربرد دارند.

  • هزینه بالا

دومین ایرادی که به این نوع استخراج می‌توان گرفت هزینه بالای آن است. هر کارت گرافیکی مناسب استفاده در پروسه استخراج نیست. چراکه توان پردازشی GPU ها در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. در بخش بعد مفصل در مورد کارت گرافیک‌های مناسب استخراج صحبت خواهیم کرد، اما علی الحساب بدانید که کارت گرافیک مناسب راه‌اندازی ریگ و استخراج قیمت‌های بالایی دارند که در اکثر مواقع خرید آنها مقرون به صرفه نیست.

  • تهدید‌های نرم‌افزاری

برخی از ارز‌های دیجیتال برای حفظ بقای خود به دستگاه‌های ایزیک (ASIC) روی آورده‌اند. به عنوان مثال مونرو با ایجاد تغییر در الگو‌های خود، الگوی کریپتونایت را کنار گذاشته و الگوی رندوم ایکس را جایگزین آن کرد و به توسعه آن پرداخت. رندوم ایکس الگوریتمی است که برای CPU ها نوشته شده است و مونرو از این طریق راه ورود GPU ها به عرصه استخراج را مسدود کرده است. هر چند که استخراج مونرو از طریق کارت گرافیک نیز امکان‌پذیر است، اما هزینه آن بیش از بهره آن است. موضوع استخراج از طریق کارت گرافیک با اندک تفاوتی برای اتریوم نیز صدق می‌کند ولی در کل می‌توان گفت با توجه به ویژگی‌های هریک از این ارز‌ها استخراج اتریوم و مونرو نیز کار چندان درآمد زایی نیست و فکر یک شبه پولدار شدن از این طریق را باید از ذهن دور کرد. البته ارز‌هایی هستند که از این طریق می‌توان به استخراج آنها پرداخت.

  • تهدید‌های سخت‌افزاری

عوامل زیادی در ایجاد آسیب فیزیکی به کارت گرافیک و یا ریگ شما تاثیر گذارند. مثلا در هنگام نصب کارت گرافیک ممکن است به آن آسیب وارد شود. یا بر اثر گرمای ایجاد شده در ریگ هر کدام از کارت‌ گرافیک‌های شما ممکن است دچار معیوب شوند. آب خوردگی و یا حتی نوسانات برق نیز می‌توانند صدمات جبران ناپذیری را برای شما به وجود بیاورند.

  • مصرف برق بالا

مصرف برق کارت‌های گرافیکی مورد استفاده در ریگ‌های استخراج بسیار بالاست. هر چند که قیمت برق خانگی در اکثر موارد این نقص را می‌پوشاند، اما گاهی ممکن است که این مصرف برق سبب افزایش سرانه برق مصرفی خانوار و در نتیجه افزایش بهای برق مصرفی و حتی قطع برق شود.

چند نکته برای انتخاب کارت گرافیک

  1. کارت گرافیک های شرکت AMD برای ماینینگ اتریوم مناسب و به صرفه تر هستند.
  2. برای اینکه بتوانید در کارت گرافیک های ساخت AMD نهایت قدرت را بگیرید لازم است که آن ها را بایوس مد کنید. البته این کار گارانتی کارت گرافیک را از بین میبرد اما قدرت را به طور چشمگیری افزایش میدهد. (برای مثال کارت گرافیک RX580 که در بالا به آن اشاره کردیم بدون مود کردن قدرتی حدود 25 مگاهش خواهد داشت)
  3. برای کاینینگ کوین زیکش کارت گرافیک های nVidia مناسب تر هستند.
  4. با تهیه کارت گرافیک های ساخت nVidia میتونید هم کوین اتریوم و هم زیکش را به صورتی که صرف داشته باشد استخراج کنید اما در صورت تهیه کارت گرافیک ساخت AMD بهتر است فقط به استخراج اتریوم بپردازید.
  5. کارت گرافیک های ساخت nVidia قابلیت بایوس مود ندارند اما به جای آن میتوانید روی آن ها از اورکلاک استفاده کنید که تاثر بالایی روی قدرت هش آن ها دارد. برای مثال کارت 1070 در حالت نرمال میتواند 26 مگاهش داشته باشد اما در حالت اورکلاک این مقدار به 30 مگاهشت افزایش پیدا می کند.

مزایای و معایب ماینینگ با کارت گرافیک

مزایا:

  • انتخاب‌های زیاد

همانطور که گفتیم از نظر تئوری هر ارز دیجیتال قابل استخراجی را می‌توان با کارت گرافیک ماین کرد. البته باید توجه داشت که استخراج ارزهایی مثل بیت کوین که امروزه عمده ماینینگ آن‌ها توسط ای‌سیک‌ها انجام می‌شود، دیگر با کارت گرافیک صرفه اقتصادی ندارد. با این حال هنوز هم استخراج ارزهای دیجیتال بزرگی مثل اتریوم، مونرو، گرین، بیت کوین گلد و … با کارت گرافیک بسیار سودآور است.

یکی از مواردی که کمتر به آن توجه می‌شود، قابلیت استخراج ارزهای دیجیتال جدید و آینده‌دار با کارت‌های گرافیک است. به عنوان مثال در روزهای اولیه عرضه گرین، سود به شدت بالایی نصیب ماینرهای این ارز دیجیتال شد.

  • خرید آسان

برای استخراج با کارت گرافیک باید یک ریگ ماینینگ کارت گرافیک ببندید. قطعات مورد نیاز برای جمع‌آوری و ساخت یک ریگ ماینینگ تقریبا همان‌هایی است که برای جمع‌آوری یک کامپیوتر خانگی معمولی (PC) نیاز دارید. قطعات مورد نیاز برای بستن ریگ ماینینگ مثل کارت گرافیک، مادربرد، رم و … به وفور و در مدل‌های گوناگون و با کیفیت در بازار یافت می‌شوند و برای خریدن آن‌ها هیچ مشکل خاصی (چه از نظر تامین‌کننده و چه از نظر قانونی) وجود ندارد.

  • فروش آسان

کارت‌های گرافیک علاوه بر کار استخراج در زمینه‌های زیادی از جمله گیمینگ و گرافیک کاربرد دارند و فروختن دست دوم آن‌ها بسیار آسان‌تر از ای‌سیک‌هاست. قطعات دیگر ریگ ماینینگ را هم به راحتی می‌توان با قیمت مناسب به فروش رساند.

  • مصرف برق کمتر

اگر چه این یک موضوع نسبی است و به متغیرهای زیادی بستگی دارد، اما به طور کلی کارت‌های گرافیک برای ماینینگ برق کمتری نسبت به دستگاه‌های ASIC مصرف می‌کنند.

  • گارانتی و خدمات پس از فروش عالی

کارت‌های گرافیک معمولا دارای ضمانت‌نامه‌های طولانی مدت هستند که در بعضی از مدل‌ها به بیش از ۳ سال هم می‌رسد و نمایندگی‌های تولیدکنندگان کارت گرافیک در بسیاری از کشورها از جمله ایران هم فعالیت می‌کنند. از طرف دیگر، در صورت خرابی یا بروز هر گونه مشکل در قطعات ریگ ماینینگ، به راحتی امکان تعمیر یا تعویض وجود دارد.

  • صدا و گرمای کمتر

یکی از اهداف اصلی تولیدکنندگان کارت گرافیک، کاهش صدا و گرمای تولیدی از این سخت افزارهاست زیرا عمده استفاده از آن‌ها در خانه و دفاتر کار صورت می‌گیرد. وجود مکانیزیم‌های خنک‌کنندگی و کاهش گرما در کارت‌های گرافیک باعث شده است تا امکان انجام ماینینگ با این تجهیزات در خانه فراهم باشد. مدل‌های جدید کارت گرافیک صدایی کمتر از یک پنکه متوسط دارند و در دمای محیط به راحتی کار می‌کنند.

معایب:

  • ساخت و پیکربندی پیچیده‌

خرید، اسمبل، پیکربندی و آماده به کار کردن یک ریگ ماینینگ کارت گرافیک می‌تواند فرایندی پیچیده باشد. البته این کار فقط کمی نسبت به جمع‌آوری یک کامپیوتر خانگی سخت تر است اما نسبت به دستگاه‌های ای‌سیک که بلافاصله بعد از تولید آماده به کار هستند، بستن ریگ یک کار بسیار مشکل‌تر به حساب می‌آید. البته بعضی فروشگاه‌ها، ریگ ماینینگ را به صورت آماده می‌فروشند.

  • هزینه نسبتا بالاتر

همانطور که گفتیم، برای شروع به کار ماینینگ با کارت گرافیک، علاوه بر GPU نیاز به قطعات جانبی زیادی دارید که تهیه آن‌ها نسبت به دستگاه‌های ای‌سیک، وقت و هزینه بسیار بیشتری را می‌طلبد. قیمت تنها شش کارت گرافیک ماینینگ می‌تواند به اندازه قیمت دو دستگاه ای‌سیک قدرتمند باشد و این جدای هزینه‌های مادربرد، پاور، رم، سی‌پی‌یو و … است.

  • بازگشت سرمایه طولانی

به دلیل هزینه‌های بالای جمع‌آوری یک ریگ ماینینگ کارت گرافیک، بازگشت سرمایه استخراج با GPU معمولا بسیار طولانی تر از بازگشت سرمایه ماینینگ با ASIC است. البته گاهی اوقات استخراج برخی از ارزهای دیجیتال جدید و آینده دار می‌تواند منجر به بازگشت سرمایه سریع‌تر شود.

  • فضای فیزیکی

یک ریگ ماینینگ کارت گرافیک فضای فیزیکی نسبتا بیشتری را اشغال می‌کند و کابل‌های زیاد آن ظاهر خوبی به آن نمی‌دهند. اندازه یک شاسی‌ ریگ و دیگر قطعات جانبی به حدی است که به اندازه چند دستگاه ماینر پرقدرت جا اشغال می‌کند.

ماینینگ با کارت گرافیک RX 5700 :

شرکت ای ام دی در تابستان سال 2019، نسل جدیدی از کارت های سری RX 5700 را به بازار عرضه کرد. در این کارت ها از فناوری ترانزیستور اثر میدانی (یا FinFET) استفاده شده است و این یعنی استفاده از تکنولوژی که به دلیل کوچک بودن اندازه قطعات مورد استفاده در آن و مصرف کمتر جریان، منجر به بهره‌وری انرژی بهتر در هنگام ماینینگ ارز دیجیتال می‌شود که به دلیل کاهش اندازه قطعات الکترونیکی و مصرف کمتر برق، بهره وری انرژی بالایی دارند.

کارت گرافیک RX 5700

کارت گرافیک RX 5700

مشخصات RX 5700 شامل 8 گیگابایت حافظه GDDR6 و مصرف برق 180 وات می‌شود. Radeon RX 5700 دارای 2304 پردازنده جریانی و 144 واحد TMU با فرکانس پایه 1465 مگاهرتز و فرکانس Game clockا 1625 مگاهرتز است. AMD می گوید بیشینه فرکانس بوست RX 5700 به 1725 مگاهرتز می رسد که قدرت محاسباتی 7.95 ترافلاپ را ارائه می کند. خبر خوب اینکه تعداد واحدهای ROP، رابط حافظه 256 بیتی و 4 مگابایت حافظه کش، دست نخورده باقی مانده اند.

کارت گرافیک RX 5700 از PCI Express 4.0 پشتیبانی می کنند که در حال حاضر تنها با مادربردهای X570 و پردازنده های نسل سومی Ryzen قابل دست یابی است. طراحی مرجع کارت گرافیک Radeon RX 5700 به یک کانکتور تغذیه 8 پینی و یک 6 پینی نیاز دارد. متوسط مصرف Radeon RX 5700ا 180 وات عنوان شده است که به نظر می رسد دو کانکتور تغذیه 6 پینی هم برای آن کافی باشد.

  • مشخصات فنی کارت گرافیک RX 5700 :
  1. سازنده پردازنده گرافیکی: AMD
  2. نام پردازنده: AMD RX 5700
  3. کد پردازنده: Navi 10 XL
  4. تعداد پردازنده های جریانی: 2304
  5. فرکانس پایه: 1610MHz
  6. فرکانس بوست: Game Mode: 1725MHz | OC Mode: 1750MHz
  7. میزان حافظه: 8GB
  8. نوع حافظه: GDDR6
  9. رابط حافظه: 256 بیت
  10. سرعت حافظه: 14000MHz
  11. استاندارد گذرگاه: PCI Express 4.0
  12. حداکثر نمایشگر قابل پشتیبانی: 4
  13. پشتیبانی از Crossfire: بله
  14. خروجی تصویر: 3xDisplayPort (V1.4) / 1xHDMI 2.0b
  15. میزان مصرف برق: 225 وات
  16. کانکتورهای برق: 2×8-Pin
  17. حداقل پاور پیشنهادی: 750 وات
  18. ابعاد کارت گرافیک: 297x140x58 میلی‌متر
  19. وزن خالص: 1406 گرم

ماینینگ با کارت گرافیک RX 5600 :

AMD از پردازشگر گرافیکی RX 5600 XT رونمایی کرده که از نظر قدرت دقیقاً زیر RX 5700 قرار می گیرد و به این ترتیب در رده چیپ های گرافیکی پرچمدار به حساب نمی آید.

کارت گرافیک RX 5600

کارت گرافیک RX 5600

RX 5700 یک پردازشگر با کارایی بالا برای اجرا در رزولوشن 1080p است. پردازشگر گرافیکی RX 5600 XT قرار است اجرای بازی ها با رزولوشن 1080p و با نرخ 90 تا 120 فریم بر ثانیه را ممکن کند.

چیپ جدید از 36 واحد محاسباتی بهره می برد، سرعت کلاک 1375 مگاهرتزی دارد که در حالت بوست به 1560 مگاهرتز می رسد و با 6 گیگابایت رم GDDR6 همراه می شود. این چیپ هم مشابه با دیگر پردازشگرهای سری RX 5000 بر اساس آخرین معماری AMD یعنی RDNA طراحی شده و بر اساس فرایند 7 نانومتری تولید می شود. به گفته AMD، محصول جدیدش قدرتی معادل با 7.19 ترا فلاپس دارد؛ در حالی که مدل 5700 قدرتی در حدود 7.95 ترافلاپس را ارائه می دهد.

در مقایسه با انویدیا GTX 1660 Ti، پردازشگر جدید در اجرای بازی های فورتنایت و The Division 2 در جایگاه برتری قرار می گیرد؛ با این حال برای اطمینان کامل از این موضوع باید تا زمان آزمایش های دقیق این چیپ صبر کنیم. به نظر می رسد پردازشگر گرافیکی RX 5600 XT گزینه ای ایده‌آل برای جایگزینی با انویدیا GTX 1060 باشد.

AMD برای کارت های گرافیک مبتنی بر این چیپ قیمت بسیار جذاب 279 دلاری را در نظر گرفته و خبر از عرضه آن در اول بهمن ماه داده است.

RX 5700M پردازشگر جدید دیگر AMD است که به طور ویژه برای لپ تاپ ها و با تأکید بر «نهایت گیمینگ موبایل» (منظور لپ تاپ ها و نه گوشی موبایل) معرفی شده است. البته هنوز مشخصات فنی چندانی از این چیپ اعلام نشده است.

مشخصات فنی کارت گرافیک RX 5600 XT :

ویژگی‌های عمومی:

مدل تراشه: NAVI 10 XLE (NAVI 10)
ریزمعماری: RDNA 1X

پردازنده :

تعداد هسته: 2304
لیتوگرافی: 7 نانومتری
فرکانس پایه: 1130 مگاهرتز
فرکانس بوست: 1375 مگاهرتز (قابل افزایش تا 1560 مگاهرتز در هنگام بازی)
توان پردازشی: 6.3 ترافلاپس

حافظه :

ظرفیت حافظه: 6 گیگابایت
نوع حافظه: GDDR6
پهنای باند حافظه: 288 گیگابایت بر ثانیه
پهنای باس: 192 بیت

مصرف انرژی :

توان مصرفی کارت گرافیک: 150 وات
حداقل توان پاور پشنهادی: 450 وات
کانکتور برق: یک عدد 8 پین

خروجی تصویر :

حداکثر تعداد مانیتور قابل اتصال: 4

سایر ویژگی‌ها :

رابط اتصال: PCI-Express 4.0 x16
نسخه Direct X: ا12.0
نسخه Open GL: ا4.6
نسخه Open CL: ا2.0

ماینینگ با کارت گرافیک RX 5500 :

اولین بنچمارک‌های مستقل از کارت گرافیک AMD Radeon RX 5500 منتشر شده که توسط Heise.de از طریق Videocardz به اشتراک گذاشته شده است.

کارت گرافیک RX 5500

کارت گرافیک RX 5500

کارت گرافیک Radeon RX 5500 بر اساس معماری Navi 14 بوده که به زودی عرضه می‌شود، با این حال ما تنها شاهد نتایج تست رسمی این کارت بوده‌ایم و این اولین بار است که بررسی مستقلی از کارت گرافیک جدید تیم سرخ را در اختیار داریم.

مشخصات مربوط به Radeon RX 5500 به استفاده از پردازنده گرافیکی Navi 14 با 1408 پردازنده جریانی، 88 TMU و 32 واحد ROP اشاره دارند. فرکانس پایه 1670 مگاهرتز، بازی 1717 مگاهرتز و همچنین حداکثر 1845 مگاهرتز با ارائه قدرت محاسباتی 5.19 ترافلاپ همراه شده‌اند و تا 8 گیگابایت حافظه GDDR6 با گذرگاه 128 بیت در فرکانس 14 گیگابیت بر ثانیه نیز این مشخصات را تکمیل می‌کنند. پهنای باند کلی کارت به 224 گیگابایت بر ثانیه می‌رسد و توان مصرفی کل بُرد 110 وات خواهد بود. انتظار می‌رود این کارت زیر 200 دلار قیمت گذاری شود.

در اسلایدهای رسمی خود AMD این کارت عملکرد درخشانی را مقابل GeForce GTX 1650 از خود بجای گذاشته بود. AMD اما هیچ کارت گرافیک Polaris را برای مقایسه در اسلایدها قرار نداده بود و البته قیمت مدل جدید را نیز مشخص نکرد. از آنجایی که کارت هنوز منتشر نشده ما نمی‌توانیم عملکرد واقعی آن را بدانیم اما Heise.de موفق شده یک نسخه OEM این کارت را که در دسکتاپ Pavilion TP01-0004ng شرکت HP یافت می‌شود، بدست آورده تا تست کند. کارت گرافیک ذکر شده OEM RX 5500 با مشخصات مرجع و 4 گیگابایت حافظه GDDR6 است.

طراحی مرجع OEM جالب توجه است. در حقیقت این مدل در یک محفظه جذاب با لوگوهای Radeon در جلو و کناره‌ها همراه شده. طراحی با اشغال فضای دو اسلات، یک فن 90 میلیمتری در وسط و همچنین یک کانکتور 8 پین جهت تامین توان کارت در نظر گرفته شده است. خروجی تصویر از دو Display Port و یک عدد HDMI تشکیل شده. بُرش‌هایی برای تهویه هوا طراحی شده‌اند تا هوای گرم را به وسیله فن از هیت سینک آلومینیومی بزرگ زیرین دور کنند.

توان مصرفی کارت گرافیک RX 5500 نیز بسیار عالی به نظر می‌رسد. ما شاهد یک بهره وری فوق العاده از معماری 12 نانومتری Polaris به معماری 7 نانومتری Navi هستیم. RX 580 مشخصات بسیار تشنه‌تر (پُرمصرف‌تر) از RX 5500 است. در مقایسه با GTX 1660 از سوی تیم سبز، مشخصا انویدیا حتی با وجود فناوری 12 نانومتری نیز بهره وری انرژی بالاتری را بخاطر معماری بهینه Turing ارائه می‌دهد. انویدیا به تازگی کارت گرافیک GeForce GTX 1650 SUPER را نیز عرضه کرده که کارایی بالاتری از GTX 1650 را با مصرف انرژی بسیار پایین‌تر از GTX 1660 در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

مشخصات فنی کارت گرافیک RX 5500 :

مشخصات فیزیکی :

ابعاد: 250x130x40 میلی‌متر
فضای نصب مورد نیاز: سه اسلات

پردازنده :

تراشه: Radeon RX 5500 XT
سازنده تراشه: AMD
لیتوگرافی: 7 نانومتر
فرکانس: 1845 مگاهرتز در حالت Boost

حافظه گرافیکی :

نوع حافظه: GDDR6
فرکانس موثر: 14400 مگاهرتز
باس رابط: 128 بیت

خروجی تصویر :

HDMI: دو عدد
VGA: ندارد
DVI-I: ندارد
DVI-D: ندارد
DisplayPort: دو عدد
mini DisplayPort: ندارد
تعداد مانیتور قابل اتصال: چهار عدد
رزولوشن تصویر: HDMI : 4096×2160@60Hz
DisplayPort1.4 : 5120×2880@60Hz
USB Type-C: ندارد

تهیه ریگ ماینینگ

استخراج یا همان ماینینگ (mining) مستلزم داشتن سیستم سخت‌افزاری قدرتمند و برق است. روی کاغذ، با کامپیوترهای خانگی یا لپ‌‌تاپ هم می‌توان این کار را انجام داد، اما به‌هیچ‌ عنوان توجیه اقتصادی ندارد و به‌صرفه نیست.

ریگ ماینینگ

ریگ ماینینگ

این روزها عمده استخراج اتریوم با استفاده از کارت گرافیک (GPU) انجام می‌شود. البته دستگاه‌ استخراج مخصوص یا همان ای‌سیک‌ (ASIC) هم برای اتریوم به بازار عرضه شده، اما همچنان کارت گرافیک اصلی‌ترین سخت‌افزار استخراج اتر است. با کارت‌های گرافیک، به جز اتریوم می‌توان چندین و چند ارز دیجیتال دیگر را استخراج کرد. این در حالی است که برخی از ارزهای دیجیتال بزرگ ازجمله بیت کوین، بیت کوین کش و لایت کوین را فقط می‌توان با دستگاه‌های مخصوص ای‌سیک (ASIC) استخراج کرد و ماینینگ ارزهای نام‌برده با کارت گرافیک به‌صرفه نیست.

برای استخراج اتریوم با GPU، باید یک «ریگ استخراج کارت گرافیک» تهیه کنید. ریگ (rig) به معنای یک پک از سخت‌افزارها است. ریگ کارت گرافیک درواقع مشابه با کیس کامپیوترهای خانگی است، با این تفاوت که تعداد زیادی کارت گرافیک روی آن نصب شده است.

ریگ‌های استخراج را می‌توانید به‌صورت آماده خریداری کنید و یا خودتان قطعات را جمع‌آوری و مثل کامپیوترهای معمولی سرهم کنید.

اگرچه سخت‌افزارها و قطعات ریز و درشت زیادی می‌توانند در کار ماینینگ مورد استفاده قرار بگیرند، یک ریگ استخراج قطعاً شامل قطعات زیر خواهد بود:

  • ۱. کارت گرافیک قدرتمند :

اصلی‌ترین بخش ریگ استخراج اتریوم، کارت‌های گرافیک آن است. برای استخراج اتریوم به کارت گرافیک‌های قدرتمند نیاز دارید.

کارت گرافیک

کارت گرافیک

مدل‌های خاصی از گرافیک‌های AMD و Nvidia برای این کار مناسب هستند. فراموش نکنید همه GPU‌ها برای استخراج کارایی لازم را ندارند و بهتر است مدلی را انتخاب کنید که ماینرهای زیادی از آن استفاده می‌کنند و به نوعی امتحان خود را پس داده است.

در حال حاضر، مطرح‌ترین کارت‌های گرافیکی که برای استخراج مورد استفاده قرار می‌گیرند، مدل‌های زیر هستند:

بهترین کارت‌های گرافیک AMD برای ماینینگ:

  1. کارت گرافیک AMD Radeon RX ۳۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۱۹
  2. کارت گرافیک AMD Radeon RX ۴۷۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۶
  3. کارت گرافیک AMD Radeon RX ۵۷۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۷
  4. کارت گرافیک AMD Radeon RX ۵۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۰
  5. کارت گرافیک AMD Radeon RX FURY – قدرت هش: Mh/s ۲۹
  6. کارت گرافیک AMD Radeon RX Vega ۵۶ – قدرت هش: Mh/s ۳۶
  7. کارت گرافیک AMD Radeon RX Vega ۶۴ – قدرت هش: Mh/s ۴۰
  8. کارت گرافیک AMD Radeon VII – قدرت هش: Mh/s ۷۸
  9. کارت گرافیک AMD Radeon RX ۵۷۰۰ XT – قدرت هش: ۵۱ Mh/s

بهترین کارت‌های گرافیک Nvidia برای ماینینگ:

  1. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۵۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۱۳.۹۰
  2. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۲
  3. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۷۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۰
  4. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۷۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۳۰.۵
  5. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۴
  6. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۸۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۴۹
  7. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۶۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۰
  8. کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۶۶۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۲۵
  9. کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۷
  10. کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۷۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۶
  11. کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۶
  12. کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۸۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۵۲

در ماشین حساب استخراج سایت ارزدیجیتال، می‌توانید با وارد کردن جمع قدرت کارت‌های گرافیک‌، سود خود را از ماینینگ محاسبه کنید.

توجه داشته باشید که قدرت یا نرخ هش یا هش ریت (hash rate) هر کارت گرافیک در الگوریتم‌های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، ریون کوین (Ravencoin) روی KawPow استخراج می‌شود. قدرت هش کارت گرافیک RX580 در الگوریتم KawPow حدود 9.40Mh/s و در الگوریتم اتریوم (Ethash)، حدود 23Mh/s است. به این موضوع در هنگام محاسبه سودآوری دقت داشته باشید.

قدرت هر کارت گرافیک روی هر الگوریتم ثابت است، مگر اینکه تیم توسعه‌دهنده تغییراتی روی الگوریتم اعمال کند که باعث شود نرخ هش تغییر کند.

کارت‌های گرافیک دمای زیادی تولید می‌کنند، بنابراین حتماً استخراج را در یک اتاق خنک و با فن‌های مناسب انجام دهید، دمای دستگاهتان را هر چند دقیقه چک کنید یا از سیستم‌های هشدار گرما استفاده کنید.

همچنین، به یاد داشته باشید مصرف برق کارت‌های گرافیک بسیار بالا است، پس بخش بزرگی از مبلغ ارزهای استخراج‌شده صرف هزینه برق خواهد شد. حتماً قبلا از شروع استخراج هزینه برق خود را محاسبه کنید تا از به‌صرفه بودن ماینینگ مطمئن شوید.

  • ۲. شاسی ریگ :

شاسی وسیله‌ای برای سوار کردن قطعات ریگ است. می‌توانید شاسی را به‌صورت آماده تهیه کنید و یا خودتان اقدام به ساخت آن کنید.

ریگ ماینینگ

ریگ ماینینگ

شاسی باید به گونه‌ای باشد که قطعات، به‌خصوص کارت‌های گرافیک به خوبی روی آن پیچ شوند و نامتعادل نباشند. البته از وسایل دیگر هم می‌تواند به عنوان شاسی استفاده کرد و حتماً نیاز نیست که یک شاسی کاملاً استاندارد داشته باشید.

  • ۳. منبع تغذیه (پاور) مناسب :

برای جلوگیری از آسیب دیدن قطعات، این بخش را بسیار جدی بگیرید. برای سیستم‌های خانگی یک منبع تغذیه 300-500 وات کفایت می‌کند.

منبع تغذیه

منبع تغذیه

اما برای چند کارت گرافیک نیاز به پاور یا پاورهای قدرتمند دارید. مثلاً برای شش گرافیک، پاوری بالای 1200 وات در نسخه PlusGold به بالا نیاز است. در هنگام جمع‌آوری ریگ برای انتخاب پاور مناسب حساس باشید و با کارشناسان مجرب مشورت کنید.

  • ۴- RAM :

استخراج به رم زیادی نیاز ندارد. برای استخراج با 6 کارت گرافیک، یک رم 4GB DDR3 کافی است.

RAM

RAM

اگر می‌خواهید با کارت گرافیک‌های بیشتری استخراج کنید یا به جز ماینینگ، در فعالیت‌های دیگری هم از سیستم خود کار بکشید، می‌توانید یک رم 8 یا 16 گیگابایتی تهیه کنید.

  • ۵. پردازنده مرکزی (CPU) :

برای استخراج با کارت‌های گرافیک نیاز به CPU خیلی قدرتمندی نیست. برای هر ریگ با تعداد انگشت شماری کارت گرافیک یک پردازنده مرکزی‌ کاملاً معمولی با قدرت متوسط که به مادربرد شما سازگار باشد کافی‌ است.

پردازنده مرکزی

پردازنده مرکزی

برای راحتی بیشتر در هنگام اجرای نرم‌افزارها می‌توانید پردازنده‌ای با ظرفیت بیشتر از میزان مورد نیاز تهیه کنید. به عنوان نمونه، پردازنده اینتل سری Skylake مدل Pentium G4400 برای یک ریگ ماینینگ گزینه مناسبی است.

  • ۶. درایو SSD :

برای نصب سیستم‌عامل و اجرای نرم‌افزارهای استخراج به یک حافظه نیاز دارید. یک درایو ۱۲۰ گیگابایتی SSD مناسب است.

درایو SSD

درایو SSD

  • ۷. کابل‌های مورد نیاز :

برای اتصالات مختلف در ریگ به کابل‌های مناسب نیاز دارید که در بازار فراوان است.

کابل

کابل

کابل‌های PCI Express USB برای ایجاد اتصال بین گرافیک ها و مادربرد حتماً مورد نیاز است.

  • ۸. مادربرد :

و در آخر به یک مادربرد مناسب برای اتصال قطعات نیاز دارید. برای اتصال چند کارت گرافیک باید از مادربردی با تعداد بالای اسلات‌های PCI Express استفاده کنید.

مادربرد

مادربرد

مادربرد ASUS B250 MINING EXPERT در حال حاضر بهترین گزینه برای ماینرها محسوب می‌شود. این مادربرد از 19 کارت گرافیک پشتیبانی می‌کند. بااین‌حال، نسبت به نیاز خود می‌توانید گزینه‌های ارزان‌تری را انتخاب کنید.

  • ۹. اینترنت ثابت و مودم :

استخراج به اینترنت خیلی پرسرعتی نیاز ندارد، اما پایدار بودن و عدم قطعی مداوم آن مهم است.

اینترنت ثابت و مودم

اینترنت ثابت و مودم

بهترین نوع اینترنت برای استخراج، اینترنت ثابت ADSL و یا TD-LTE است. فرایند ماینینگ حجم اینترنت زیادی را مصرف نمی‌کند و حداکثر مصرف یک ماینر معمولی به 4 گیگ در ماه هم نمی‌رسد.

  • اسمبل و نصب سیستم‌عامل :

پس از تهیه سخت‌افزارهای مورد نیاز، باید قطعات را روی مادربرد و شاسی سوار کنید. این کار برای فردی که قبلاً اسمبل کامپیوتر انجام داده است، تقریباً ساده است، اما اگر تجربه ندارید پیشنهاد می‌شود با کمک یک کارشناس این کار را انجام دهید. ویدیوهای زیادی هم در یوتیوب وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. فقط کافی است عبارت «mining rig assembly» را در یوتیوب جستجو کنید.

می‌توانید از سیستم‌عامل‌های ویندوز، مک، لینوکس و حتی سیستم‌عامل‌های مخصوص ماینینگ برای اجرای نرم‌افزارهای استخراج استفاده کنید. پیشنهاد ما نصب ویندوز ۱۰ است. به‌دلیل نداشتن درایور DVD روی ریگ استخراج، ویندوز را باید از طریق فلش مموری نصب کنید. همچنین باید درایورهای مورد نیاز کارت گرافیک و همچنین درایور کارت شبکه را هم نصب کنید.

نتیجه‌گیری

مهم‌ترین و اولین توصیه من به کسانی که می‌خواهند این کار را شروع کنند این است که به‌هیچ‌وجه با سرمایه‌ای که به آن نیاز دارید و یا با استفاده از وام و قرض وارد این کار نشوید. با پولی کار کنید که در صورت از دست رفتن آن زندگی شما مختل نشود. مطالب زیادی در مورد مزایا و معایب استخراج با کارت گرافیک و مقایسه آن با استخراج با دستگاه‌های ای‌سیک در سایت وجود دارد که من سعی کردم از تکرار آن‌ها خودداری کنم.

بازگشت سرمایه یک ریگ ماینینگ معمولا بیش از یک سال به طول خواهد انجامید، اما با نظر گرفتن وضعیت قیمت برق و احتمال بالا رفتن (یا حتی تثبیت) قیمت بیت کوین و رشد آلت کوین‌ها، این سرمایه ممکن است در طول چند ماه جبران شود.

استخراج با کارت گرافیک نیاز به یک برنامه‌ریزی برای یک و نیم یا دو سال دارد. بهتر است با چند کارت (سه یا چهار عدد یا حتی کمتر) کار را شروع کنید و در صورت بهبود وضعیت بازار، تعداد آن‌ها را افزایش دهید. من به‌هیچ‌ وجه در شرایط کنونی راه‌اندازی فارم‌های کارت گرافیک را توصیه نمی‌کنم.

البته شاید در صورتی‌ که به برق و محیط مناسب دسترسی داشته باشید، دستگاه‌های اي سیک (بسته به مدلشان) بازگشت سرمایه سریع‌تری داشته باشند اما با پیش‌بینی افزایش حدوداً ۷۰ درصدی سختی شبکه بیت کوین در ۶ ماه آینده، سوددهی آینده این دستگاه‌ها هم به‌سرعت پایین خواهد آمد و انواع قدیمی آن‌ها هم به‌سرعت از رده خارج خواهند شد. البته استخراج با دستگاه‌های ای‌سیک برنامه‌ریزی و روش کار خاص خود را می‌طلبد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.